Algemeen

De Japanse sierkers (Prunus serrulata), in Vlaanderen Japanse kerselaar genoemd, komt van nature voor in het gebergte van West-China, in Korea, in Japan, op het eiland Izu Oshima, het eiland Honshu en in het noordwesten van het eiland Hokkaido. Er zijn zeer veel verschillende cultivars voor aanplant in tuinen, straten, parken en plantsoenen. De cultivars worden vegetatief vermeerderd op zaailingen van Prunus avium of op de eveneens vegetatief vermeerderde onderstammen Prunus avium 'Colt' of MF 12/1.

Er zijn cultivars die een 6–8 m hoge boom vormen, maar er zijn er ook die alleen een 2–5 m hoge struik vormen. De bladeren zijn ongeveer 5 à 10 cm lang en hebben een genaalde of getande bladrand en een toegespitse top. Het jonge blad is bruinrood. Later krijgt de bovenzijde een groene en de onderzijde een blauwgroene kleur.

De boom of struik bloeit in Nederland eind april en begin mei met meestal gevulde bloemen. Er zijn echter ook cultivars met enkele en halfgevulde bloemen. Er ontstaan meestal geen vruchten. De Japanse sierkers vraagt een voedselrijke grond en veel vocht.

Wanneer in Japan Prunus serrulata begint te bloeien wordt er het Hanamifeest gevierd met picknicks tussen de bomen.

Er zijn verschillende sub versies van de Prunus serrulata te vinden in het Park Heidetuin.

Bron: Wikipedia

Prunus sargentii 'Charles Sargent'

Prunus sargentii 'Charles Sargent' is een goede selectie uit de soort met een breed waaiervormige tot ronde kroon en een hoogte van 8 - 10 m. De schors heeft een glimmend kastanjebruine kleur. Het jonge blad is bronskleurig rood maar kleurt later naar groen. De herftskleur is opvallend oranjerood. Begin april, vóór het verschijnen van het blad, bloeit de boom met lichtroze bloemen die tijdens de bijna 3 weken durende bloeiperiode nauwelijks verbleken. Daarna volgen weinig kleine donkerrode vruchtjes. 

Bron: Boomkwekerij van de Berk

20. Prunus sargentii ‘Charles Sargent’