Prunus serrulata ‘Taihaku’ (witte sierkers ‘Taihaku’, grote witte sierkers, synoniem Prunus serrulata ‘Tai-Haku’) werd als verloren beschouwd in Japan en was in 1930 alleen nog maar bekend als een antieke schildering. De Engelse kapitein en botanicus Collingwood ‘Cherry’ Ingram kreeg de oude tekening onder ogen en hij herkende daarin de exceptioneel grote bloesem van een oude, versleten boom in Sussex, Engeland. Dit bleek een in 1899 geïntroduceerd exemplaar van de cultivar. Door stekjes te nemen van deze boom werd Prunus serrulata ‘Taihaku’ gered en geherintroduceerd in Japan en in de rest van de wereld. De boom heeft een breed vaasvormige kroon en wordt circa acht tot tien meter hoog en breed.

Eind april bloeit cultivar ‘Tai-haku’ met opvallende, enkelvoudige kersenbloesem: de bloemen worden tot wel zes centimeter groot. ‘Taihaku’ betekent dan ook ‘Grote witte’ in het Japans. Bijen en vlinders zijn dol op de bloemen en weten ze maar al te goed te vinden. Prunus serrulata ‘Taihaku’ heeft - als enige van de witbloeiende sierkersen - tegelijkertijd met de bloei, bruin tot bruingroen uitlopend blad en een fantastische geeloranje najaarsverkleuring. De bast van de boom valt op door de voor sierkersen kenmerkende en duidelijk aanwezige lenticellen.

Bron: Boomkwekerij Ebben.nl

Foto: Door Jean-Pol GRANDMONT - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15986467, Kalmthout (België), Arboretum Kalmthout - Opmerkelijke Japanse sierkers var. Thai-Haku.

57. Prunus ‘Tai Haku’