Prunus ×yedoensis is een hybride sierkers, een plant uit de rozenfamilie. De wetenschappelijke naam werd in 1901 gepubliceerd door Jinzō Matsumura,[1] die ervan uitging dat het een zuivere soort was. Dat het een kruising betrof werd in 1916 opgemerkt door Ernest Henry Wilson.[2] De kruising is ontstaan in Japan en is één van de bloesems die in Japan sakura worden genoemd.

Er zijn verschillende variëteiten. Akebono is in 1925 gekweekt in Californië.

Naamgeving

De naam 'yedoensis' betekent 'uit Yedo'; 'Yedo' of 'Edo' is een oude naam voor Tokio. Het taxon werd in 1901 benoemd als soort, en de plant was toen al op grote schaal aangeplant in tuinen in Tokio. Matsumura schrijft de herkomst van de plant niet te kennen, maar dat er gezegd wordt dat de sierkers oorspronkelijk van het eiland Ōshima in de Izu archipel zou komen.[3] In 1916 schrijft Ernest Henry Wilson dat de opgegeven herkomst een vergissing moet zijn, en dat op Ōshima de soort Prunus lannesiana in het wild voorkomt,[2] een vergissing van Wilson: P. lannesiana is een kunstmatige hybride,[4] en op Ōshima komt Prunus speciosa in het wild voor. Wilson geeft als vermoedelijke ouders van de kruising Prunus subhirtella var. ascendens (nu beschouwd als een synoniem van Prunus itosakura[5]) en de wilde vorm van Prunus lannesiana (waarmee vermoedelijk Prunus speciosa werd bedoeld).

De sierkers is in Japan kunstmatig verkregen door de kruising van Prunus itosakura en Prunus speciosa. Een sterk gelijkende kruising is op het eiland Jeju in Korea in het wild ontstaan tussen Prunus itosakura en vermoedelijk Prunus serrulata.[6]

Kenmerken

Het is een vrij kleine bladverliezende boom, die gemiddeld tussen de 5 tot 12 meter hoog wordt. De bloei van de roze wittige kersenbloem van deze hybride is in het begin tot halverwege de lente.

Van deze hybride wordt gezegd dat het de populairste van de soort van sakura (kersenbloesems) is. Er wordt algemeen van uitgegaan dat de soort is ontstaan in het voormalig dorpje Somei, thans onderdeel van de wijk Toshima in Tokio tijdens het einde van de Edoperiode. Deze hybride is dan ook het symbool van zowel de wijk Toshima als de stad Tokio.

Ieder jaar, wanneer deze hybride in Japan gaat bloeien, wordt het Hanamifeest gevierd met picknicks tussen de bomen.

Bron: Wikipedia

Door SLIMHANNYA - Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57730038
59. Prunus xyedoensis ‘Akebono’ (Sierkers)