De groene beukenhaag (Fagus Sylvatica), oftewel de beukenhaag in het groen, is hier geplant. De Groene Beuk* (Fagus Sylvatica), ook wel bekend als Europese beuk is de nationale haagplant van Nederland. In de lente bieden de planten een prachtig display,  wat naar de zomer toe langzaam verdwijnt. In de herfst vertoont de plant prachtige tinten bruin en koperachtig oranje.

Beukenhagen zijn bladhoudend en groeien circa 30 tot 60 centimeter per jaar. De beukenhaag snoeien kan meerdere keren per jaar. Zo houdt men de haag perfect in model, ook als u er al een tijdje niet meer naar omgekeken had.

Beukenhagen behoren tot de Fagaceae of de Beukenfamilie. Deze klassieke boom is veel terug te vinden in de Europese loofbossen en wordt, door zijn compacte groeiwijze, al eeuwenlang gebruikt als haagplant. De plant komt in onze regio al sinds de ijstijd voor. Deze natuurlijke soort is dan ook niet voortgekomen uit veredeling en selectie. Het is een echte inheemse boom. Beukenhagen worden wat naam betreft vaak verward met de haagbeuk. De twee loofbomen kunnen wat naam betreft wat overeenkomsten hebben, in de natuur zien ze er heel anders uit. De Beukenhagen komen, zoals aangegeven, uit de Beukenfamilie terwijl de Haagbeuk uit de berkenfamilie komt.

Diverse bronnen. O.a. https://Florum.nl Foto: Florum.

69. Groene Beukenhaag