Fujikers

De fujikers (Prunus incisa),[1] in het Japans Fujizakura (フジザクラ), is een heester van het geslacht Prunus (subg. Cerasus) uit de rozenfamilie. Deze sierkers dank haar wetenschappelijke naam aan de diepe insnijdingen in de bladeren. De soort komt van nature voor in Japan en is één van de bloesems die in Japan sakura worden genoemd.

De fujikers is een endemische soort in Japan, en groeit in het wild in de regio's KantōChūbu en Kinki. De fujikers wordt in het Japans ook wel Haconnezakra genoemd, en is vernoemd naar de regio waar ze vooral groeit, namelijk rondom de berg Fuji en Hakone. Het is een in het wild voorkomende soort uit Hondo (Kumamoto, Japan) die hoog staat aangeschreven als sierplant. Het hout heeft geen economische waarde. 

Het is een langzaam groeiende, maar vroeg bloeiende sierkers. De vijf wit tot licht roze bloesemblaadjes zijn kleiner dan die van de bekende cultivar 'Somei-yoshino' van Prunus ×yedoensis, en hebben een ovale vorm met een diepe insnijding. De bloesems worden 1-2 cm in diameter en de boom kan 1-10 m hoog groeien. De kersenboom bloei van eind maart to begin mei en is winterhard tot -20 °C.

Bron: Wikipedia

Door 阿橋 HQ - 富士櫻 Cerasus incisa [香港花展 Hong Kong Flower Show], CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=91935574
32. Prunus incisa