Kers algemeen

De zoete kers (Prunus aviumsynoniemCerasus avium) is een tot 20 meter hoge boom uit de rozenfamilie (Rosaceae), die van nature ook in België en Nederland voorkomt. Alle delen van de plant, behalve de rijpe vrucht, bevatten geringe hoeveelheden giftige blauwzuurglycosiden.

De zoete kers is echter veel bekender in aangeplante vorm, als leverancier van kersen. De boom wordt dan ook wel "kersenboom" of "kers" genoemd, vooral in België, alwaar de zure kers (Prunus cerasus) ook bekend is onder de naam "kriek".

Ooit waren kersenboomgaarden een beeldbepalend element in veel landschappen, maar de bekende hoogstamboomgaarden zijn aan het verdwijnen. In de tijd van de hoogstamboomgaarden leverde deze soort ook een zeer gewaardeerd hout, geschikt voor meubels, maar dit is grotendeels van de markt verdwenen.

Regina

De Prunus Avium Regina is een echte laatbloeier, maar daardoor niet minder goed. Integendeel, de Regina is één van de beste rassen van dit moment en is afkomstig uit Duitsland.

De vrucht

De kersen van de Regina zijn stevig, hebben een erg mooie diep donkerrode kleur, hebben een lange steel en smaken heerlijk zoet. De Prunus Avium Regina is een relatief nieuw kersenras en draagt in mei kleine witte bloemen. Ten opzichte van andere rassen is de Regina pas laat in het kersenseizoen rijp, namelijk in de 8e week. Dit betekent dat de kersen eind juli geoogst kunnen worden. De kersen zijn het best te bewaren in de groentela van de koelkast, maar ook kunnen ze gerust nog 1 a 2 weken langer aan de boom hangen. De kersen van de Regina zijn heerlijk om zo te eten, maar er is ook lekkere jam of sap van te maken.   

Bron: Wikipedia

9. Prunus avium ‘Regina’ (Kers)