Schijncamellia

Forse struik tot middelhoge boom met een breed piramidale kroonvorm die uiteindelijk ovaal wordt. Deze fraaie boom komt uit de bergbossen van Japan en Korea. Zijn Japanse naam is natsutsubaki wat zomercamellia betekent.

In de bladoksels verschijnen de alleenstaande bloemen die lijken op die van Camellia.. Het stevige, groene blad vormt een mooi contrast met het rood van de bladstelen en de jonge twijgen. De bloei ligt in de tweede helft van de zomer als er weinig andere bomen bloeien. Dit maakt de boom aantrekkelijk voor het assortiment van grote tuinen.

De bloei kan soms tot in augustus aanduren. Na de bloei volgen de houtige doosvruchten van circa 2 cm groot. Deze springen aan de top open in 5 segmenten waarin zich de bijna zwarte zaden bevinden.

De gladde bast is dun afschilferend in grijze, oranje- tot paarsbruine kleuren. Hierdoor komt de opvallende kaneelbruine bast vrij te liggen waardoor een decoratief geheel ontstaat. De twijgen zijn kaal, het donkergroene blad is bij het ontluiken licht behaard. Aan de rand is het blad zeer fijn gezaagd. De herfstverkleuring is bijzonder mooi in geel-rode tot rood-paarse tinten.

De geslachtsnaam Stewartia komt van Carl Linnaeus die in 1753 hiermee de derde graaf van Bute John Stuart vernoemde. De naam had dus eigenlijk Stuartia moeten zijn, maar Linnaeus maakte een schrijffout, waar vooral Britse plantenkenners een kwestie van maakten. Uiteindelijk koos de internationale wetenschappelijke wereld toch voor Stewartia.  

Bron: o.a. Boomkwekerij van den Berk

23. Stewartia pseudocamellia